barn-familj

5 tips för aktivare barn!

av Terese Alvén i kategorin Barn & Familj den

gladiatorernaGladiatorerna på väg hem från förskolan igår.

Aktiva barn värmer mitt hjärta då jag gång på gång ser exempel på hur de blir allt mer stillasittande. Mina barn är inga undantag. De älskar också att spela spel på ipaden eller titta på Youtube-klipp. Och visst får de lära sig använda tekniken, det är en del av deras liv och framtid. Men jag är tacksam över att även se barnens rörelseglädje när de lär sig använda sin kropp på olika sätt, hittar spännande utmaningar i vardagen och omvandlar ett räcke eller en stubbe till en möjlighet till aktiv lek.

Oavsett om du bor inne i stan, med ibland begränsade ytor att röra sig på, eller om du har större områden att röra dig på, här är fem knep för att få igång barnen, oavsett om de tycker det är superskoj redan från start eller om de är lite mer segstartade och protesterade när du tog undan paddan …

5 tips till ökad rörelseglädje för barn:

  1. Utgå från barnens intressen och skapa en aktiv lek kring det. Mina barn älskar Gladiatorerna och Melodifestivalen, vi har således dansat en hel del i vår samt haft olika utmaningar där jag får vara domare och säga ”utmanarna redo (ho ho), gladiatorn redo (ho ho) 3 2 1 köööör” och så sätter barnen igång med en hinderbana eller liknande.
  2. Gå ut. Inne blir vi lätt stillasittande, ute finns mer yta att röra sig på, nu när våren och sommaren är här, landa i en park, häng på gården och låt barnen springa av sig. Spring gärna med, ta med en boll och spela fotboll.
  3. Spring intervaller till förskolan. Nej, jag menar inte tuffa intervaller med mjölksyra. Men barn kan tycka det är spännande med kortare rusher till lyktstolpar och liknande. Att säga ”försten till …” när jag är ute med mina barn är bästa sättet att få dem att ta sig framåt när de klagar på att det är långt att gå eller att de är trötta. Vips har de energi och glädje igen.
  4. Barn gör som vuxna gör. Det kan aldrig sägas för många gånger. Vill du att barnen ska röra sig mer, se till att du rör dig mer och att ni gör det tillsammans. Rörelse smittar av sig och barn kopierar sina föräldrar.
  5. Vatten och mellanmål. Barns energi tar slut snabbt. Vill ni vara ute ett tag, se till att ta med vattenflaska och något mellanmål som frukt eller nötter. Och är det soligt – glöm ej solskyddsfaktor och keps eller liknande. Små hjälpmedel som gör hela utevistelsen roligare och längre.

… och ett sista bonustips: barn behöver inte ens se på rörelse som träning, för dem är det bara lek. Kanske kan vi vuxna också må bra av att se på rörelse som lek, våga skratta och använda kroppen på olika sätt för att utforska världen och ha skoj! Gör det inte så allvarligt, testa dig fram och ha roligt ihop med dina barn!

aktiva barn