barn-familj

Graviditet och viktuppgång

av Terese Alvén i kategorin Barn & Familj, Intervjuer & Inspiratörer den

Jag med Tilde i magen för en månad sedan. Idag ska jag tillbaka till Babystudion - denna gång med Tilde i famnen.

”Hej! Jag är gravid i vecka 19 och är redan nojjig över min viktuppgång. Hittills 2.5 kg! Du ser ut att ha gått ner alla dina kilon redan, hur mycket gick du upp i vikt? Hade du gått upp mycket i v 29? / Anna”

Svar: Grattis till graviditeten! När man är gravid går man upp i vikt, hur mycket man går upp är väldigt olika. Men jag tycker absolut inte att du ska oroa dig, din barnmorska har koll på dig och lägger du på dig ohälsosamt mycket och riskerar graviditetsdiabetes och andra problem kommer du bli varse det. Att ha gått upp 2,5 kilo efter halva graviditen är dock långt ifrån någon fara. En graviditet i sig väger mycket – barn, moderkaka, vatten, blod och lite extra fett. Efter förlossningen får du hjälp av amning och promenader att gå ner i vikt. Tänk att det har tagit nio månader för din kropp att forma om sig under graviditeten, och efter en graviditet tar det tid för kroppen att finna sig själv igen.

När jag har varit gravid har jag gått upp några kilon i början då jag varit illamående och småätit mycket. Sedan har det stannat av lite för att sedan successivt öka allt eftersom veckorna har gått. Under båda mina graviditeter har jag gått upp runt 12-13 kg per graviditet. Sedan har jag tappat kilona rätt snabbt utan någon direkt ansträngning. Själva ansträgningen och jobbet har istället legat i att hitta tillbaka till min kondition och styrka igen.

Du är gravid under en ytterst begränsad period i ditt liv. Lägg inte så mycket fokus på dina kilon, njut istället av din graviditet och livet som växer inom dig. Kroppen kommer att ändras efter en graviditet, men vad gör det? Tänk vad fantastiskt det är att ha haft ett litet liv inne i sig som efter förlossningen blir det viktigaste i ditt liv.