Är bloggare förebilder?

av Terese Alvén i kategorin Blogg/webb den

Skärmdump Dagens Nyheter.

Är bloggare förebilder? Dagens Nyheter har idag publicerat en intressant text om kända kvinnor som pressas till att bli förebilder. Behöver offentlig personer automatiskt ta på sig ett ansvar som förebild? Som exempel ges olika bloggar där debatten om deras förebildsroll gått varm senaste veckorna. Stora bloggare som Carolina Gynning, Katrin Zytomierska och Kissie har tidigare hetsat till vad jag anser vara osunda bantningsmetoder. De har många unga läsare som ser upp till dem av olika anledningar, men om de inte vill vara bra förebilder tycker inte jag att de ska känna pressen att vara det. De måste själva få avgöra hur de vill framstå. Och som tur är finns det andra bloggare som ger en mer hälsosam syn på livet och är bättre förebilder enligt mig på deras egna sätt och vinklingar. Men jag tycker det är synd att inte använda sin bloggmakt på ett positivt sätt. Jag själv är långt ifrån perfekt. Men jag vill vara en bra inspirationskälla för er som läser min blogg. Jag vill dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter , jag vill inspirera till träningsglädje och jag vill ge er ärliga inblickar i mitt liv. Det är såklart mycket i mitt liv som jag inte visar upp, inte för att jag skäms över det eller för att det inte passar in i min bild av vad en bra förebild är, men för att det inte hör till ämnet som jag bloggar om. Jag är en vanlig människa som alla andra med bra och dåliga dagar.

Men att vara en bra eller dålig förebild är inte något man kan styra över själv. I DNs artikel säger Edna Eriksson, utbildare och idéutvecklare med inriktning på jämställdhets- och identitetsfrågor på Sombrero kommunikation följande kloka ord:
- Det man har som uppsåt när man skriver och hur det sedan uppfattas går inte alltid hand i hand. En bloggare som vill framstå som driftig kan uppfattas just så av en läsare, medan en annan ser henne eller honom som naiv och trasig. Förebilden finns alltid i betraktarens öga, man kan inte bestämma vad någon annan ska tycka om en, säger hon.

Vet inte riktigt vart jag vill komma med detta inlägg, ville mest tipsa om att läsa artikeln på Dagens Nyheter och att lufta mina åsikter i ämnet. Vad anser du om kända människor och bloggares ”ansvar” att vara förebilder?