Test av Soulcycle – spinning på steroider

av Terese Alvén i kategorin Cykel/spinning, Träning den

Utanför Soulcycle-gymmet strax innan sex på morgonen. Inne fick man tyvärr inte fota.

”Summer is here bitches!”, ”Is it f…ing burning?” var ett par av uttrycken instruktören på Soulcycle-passet peppade oss med. Trots det rätt hårda språket som inte är så vanligt i svenska cykelsalar var instruktören väldigt duktig på att peppa och motivera under klassen.

Soulcycle är varmt, intensivt och medryckande. Det var grym musik, nedsläckt i salen och värmeljus framme på scen. Temperaturen i salen är runt 25 grader och det är rätt fuktigt. Min första reaktion på klassen var att det är ett spinningpass på steroider. Glöm allt du lärt dig om korrekt cykelteknik och gå femton år tillbaka i tiden. Tempot var galet högt, både sittande och stående. Det var massor av olika varianter av armhävningar på cykelstyret, träning för biceps och axlar med lätta vikter sittande på cykeln. ”Styrkerepetitionerna” gick även de i ett galet tempo och genom att vi skulle hålla vikterna högt hela tiden samlades det rejält med mjölksyra i musklerna och det brände till. Det roligaste var när instruktören efter passet sa att hon hade bytt spellista strax innan passet eftersom det andra passet var ”galet snabbt”. Och med tanke på tempot i den klass vi fick köra undrar jag huuur snabbt den andra varianten kunde vara. Hon skulle dock köra den i helgen för de som ville.

Soulcycle är väldigt hett i New York just nu. Men nej, jag föredrar vanlig spinning.  På Soulcyclingen gillade jag allt runt omkring; lokalen, instruktörens förmåga att peppa, musiken och känslan i salen. Men jag gillade inte det höga tempot, skaderisken som felaktig teknik kan ge och de snabba styrkeövningarna på cykeln. Jag (och Glenn som var med och tränade) är i alla fall glad över att ha testat passet. Jag fick en del inspiration till mina egna pass.

Vill du testa Soulcycle när du besöker USA, kolla in deras hemsida och köp en engångsträning. En vecka innan passet kan du boka din cykel. Trots att de har klasser som börjar i princip varje timme från tidig morgon till sen kväll blir cyklarna snabbt bokade. Jag och Glenn fick de två sista cyklarna när vi bokade ett par timmar efter det att biljetterna släpptes.