halsa

Köksträdgård – sättning av potatis, betor och bärbuskar

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Köksträdgård – sättning av potatis, betor och bärbuskar

Mat är godare när man vet var den kommer ifrån. Och ur barns perspektiv är det ett enkelt sätt att få i dem grönsaker och våga testa nya smaker genom att låta barnen vara med och plantera sin mat. Min köksträdgård på landet får allt mer kärlek, jag testar mig fram, lär mig allt eftersom och resten av familjen hakar på tåget. Jag har fått mer självförtroende efter förra året när jag inte vågade ta egna initiativ i trädgården, nu öser jag på. Barnen hjälper till att lägga i morotsfrön, att vattna och att sätta potatis (missade att ta bild på våra två pallkragar med potatis). Maken har i helgen hjälpt till att plantera två hallonbuskar och två björnbärsbuskar.

Om alla planteringar tar sig som de ska kommer vi längre fram i sommar (och i vissa fall kanske först om ett år ett två – hur lång tid tar det innan bären på buskarna kommer?) kunna njuta av potatis, morötter i regnbågens färger, rödbetor, rädisor, koriander, dill och persilja. Sedan tidigare finns i vår trädgård världens bästa jordgubbsland, rabarber som inte riktigt har tagit sig, en massa gräslök, bigarråer, äpplen och päron. Plus att det växer lite smultron här och där.

Köksträdgård – sättning av potatis, betor och bärbuskarUnder jorden ligger nu små frön av morötter, rödbetor, rädisor och kryddor som koriander och dill. Nu har vi även lagt på en fiberduk för att fröna ska ta sig bättre. I bakgrunden skymtar först jordgubbslandet och på andra sidan gräsmattan vår tennisbana.

Har någon förslag på goda grejer att plantera eller har något skötselråd? Ös på i kommentarsfältet. Är som sagt rätt novis i detta område, vill inte ta mig vatten över huvudet och ha för många projekt i trädgården, men är just nu så frälst och älskar att rensa ogräs och sköta om mina olika planteringar. Även om jag vet att det bättre är att ha få och välskötta än många som man inte mäktar med. Det ska ju inte vara stressigt utan en lisa för själen att ta hand om sin trädgård.

Fortsättning följer längre fram i sommar hur det går med mina planteringar – och förhoppningsvis blir det en smakrapport så småningom.

Köksträdgård – sättning av potatis, betor och bärbuskarFörra sommaren smaskade vi glatt i oss litervis av supersmarriga jordgubbar. Nu har jag rensat undan döda växter och löv samt gödslat jordgubbslandet. Ser ut som att plantorna mår bra.

Köksträdgård – sättning av potatis, betor och bärbuskarTvå nyplanterade buskar med sommarhallon.

Köksträdgård – sättning av potatis, betor och bärbuskarTaggfria björnbär vid en solig vägg i lä.