inspiration

Nyårslöften? Sätt mål och strategi

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

 

Nyårslöften

Julen har precis passerat (eller den kanske fortfarande pågår?). Hur som helst, nästa vecka är det nyår – och nystart – för många människor. Nyårslöften. Förändra kroppen. Förändra livet. Bli lite bättre. Mer framgångsrik. Smalare. Starkare. Friskare? I januari slår besöksrekorden på gymmen, tidningarna kommer snart spruta ut ”gå ner i vikt”-löpsedlar och vår ”hälsa” lyfts fram på en mängd olika sätt. Även här i sociala medier.

Jag förstår viljan till förändring. Jag älskar känslan av nystart. Med en ny kalender, nya listor och nya mål. Jag får en kick av det. Jag får förväntningar och känner hopp. Men det gäller att hitta en bra balans. Att vilja göra förändringar av ”rätt” anledningar. Och vad är rätt? Det vet bara du. Och då gäller det att lyssna. Det kanske inte är det du tror först och främst. Det kanske inte är att gå ner i vikt (går att byta ut mot gå upp i vikt, få mer muskler, träna regelbundet och så vidare) som är rätt anledning. Det kanske inte är det du vill uppnå egentligen. Vad ska hända när du har gått ner i vikt? Vad EGENTLIGEN är det du vill med din förändring. Jag råder dig att fundera redan nu. Ta en långpromenad. Låt tankarna komma och gå. Försök bena ut dem. Var snäll mot dig själv och sätt mål under 2016 som inspirerar dig och får dig att må bra. Jag tror att ytterst få människor blir lyckligare av att gå ner i vikt. Lyckan sitter inte i kilona. Däremot kanske du mår bättre av att träna mer, träna varierat eller kanske vila mer?

De flesta nyårslöften bryts efter bara några dagar eller veckor. Troligen för att de inte är grundade på riktigt. Det finns ingen tillräckligt stark drivkraft till att löftet sätts. Kanske är det samhällets förväntningar på dig, inte det DU vill längst inne? Fundera över vad du vill. Sätt sedan en strategi för hur du ska ta dig dit. Hämta hjälp av andra om du behöver, bolla med kloka personer runt omkring dig och låt varje dag lägga en liten pusselbit i vad som blir just ditt 2016. Förhoppningsvis ett helt fantastiskt år fyllt av upplevelse och värme!

Personligen sätter jag inte några nyårslöften, ibland sätter jag mål som jag vill uppnå under året, oftast har det med drömmar att göra, men ”klassiska nyårslöften” har jag inte satt på länge. Däremot suger jag i mig av ”nystarts”-känslan som ger mig kraft mitt i vintern.