intervjuer

Frågor och svar

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer den

Hej! Jag har en fråga om löpträning, jag har aldrig varit så mycket för just konditionsträning, jag började gymma innan sommaren förra året och är helt fast, just nu så gymmar jag 3ggr/vecka och yoga 1gång/vecka. Men nu så skulle jag vilja börja springa också, målet är att springa Blodomloppet 10km i Juni och min fråga är då, hur/vad bör jag träna för att kunna klara av dessa 10km? Jättetacksam för svar =) Mvh Ida

Svar: Kul att du vill börja springa! Börja försiktigt och jogga några minuter, sedan kan du gå ett par minuter och upprepa. När konditionen blir bättre kommer du att kunna springa mer och gå mindre. När du känner att du kan springa några kilometer utan att behöva gå – träna gärna intervaller under något pass i veckan för att variera träningen och springa tuffare under en viss sträcka. Jag tror att du kommer klara Blodomloppet galant. Du har några månader på dig att hinna förbereda dig. Och fortsätt med styrkan och yogan, de är bra komplement till löpningen.

Hur får man bort fettet från inre låren? tränar mycket spinning men ingenting händer:( /Olli

Svar: Det går tyvärr inte att punktförbränna fett. Kroppen väljer själv varifrån den vill ta fettet som bränns. Spinning är kanonbra konditionsträning så fortsätt med det. Sedan kan jag även tipsa om att styrketräna så att du formar dina ben med mer muskler.

Hej Terese! Jag har anmält mig till att bli ”spinningledare” på Friskis och Svettis och i uttagningen ingår det en del när man ska leda ett par låtar, har du några tips och trix som jag bör tänka på? Kram! /Josefine

Svar: Va roligt! Det kommer säkert att gå jättebra. Mina tips är att du ska välja låtar som du gillar – då blir det lättare att instruera och förmedla träningsglädje. Förbered dig noga innan och öva på låtarna hemma så att du vet hur de är uppbyggda med refränger och verser. Sedan är det lätt att utnyttja musikens olika delar för att skapa koreografi med stå/sitt – olika intervaller etcetera. Och slutligen – ha roligt samtidigt som du instruerar, då smittar det av sig på deltagarna. Lycka till!