Läsarfråga

av Terese Alvén i kategorin Intervjuer & Inspiratörer den

”Hej Terese! Jag har ett par frågor som jag hoppas att du kan svara på! Jag undrar hur många gånger du rekommenderar att man styrketränar i veckan? Jag motionerar dagligen (ca 1 timme åt gången) men vill kombinera motion med styrka och undrar därför vad du rekommenderar. Jag undrar också vad du tycker om GI och LCHF, är det bra metoder? Tacksam för svar, Johanna”

Svar: Hej Johanna! Tack för dina frågor. Vi börjar med styrketräningen. Jag tycker att du kan köra runt två styrkepass i veckan. Dela gärna upp kroppen så att du tar exempelvis övre delen av kroppen första passet och nedre delen av kroppen andra passet. Detta tycker jag räcker då jag tolkar det som att du fortfarande vill lägga mest fokus på konditionsträningen. Vill du prioritera styrketräningen kan du träna styrka oftare och dela upp kroppen i mindre delar (hehe, lät lite konstigt, men jag tror du förstår vad jag menar; köra bröst + triceps en dag, rygg och axlar en osv …). Tänk att du ska träna igenom hela kroppen på en vecka. Om du tränar mer styrka får du även dra ner mängden konditionsträning så att det inte blir för mycket.

Angående träningen i övrigt. Kom ihåg att ha minst en vilodag i veckan. Kroppen bryts ner under träning och det är först vid vilan som kroppen återhämtar sig och blir starkare.

GI (glykemiskt index) och LCHF (low carb high fat) är två populära metoder att äta efter. Jag vet att det finns de som mår toppen av att följa GI-metoden och det finns de som mår toppen av att äta enligt LCHF. På samma sätt finns det de som testar och inte alls mår bra av det. Jag tror att det viktigaste är att äta sådant som funkar för en själv och som man mår bra av i kropp och själ. Vi är alla olika.

Jag vill inte rekommendera någon diet, och själv så äter jag det mesta. Jag vill gärna slå ett slag för vanlig mat. Allt handlar om mängd och variation. Jag mår bra av att äta det jag vill ha och jag gillar inte pekpinnar.

Lycka till!