kosttips-recept

God granola och tråkig träning

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

granola med kardemumma

Inte bästa löppasset idag. Jag sov lite längre (skönt). Jag hann dricka en kopp kaffe och äta en skål yoghurt med min hemmagjorda granola (gott). Jag hann pussa på barnen och hjälpa till med morgonrutinerna hemma (mysigt). Jag hjälpte till att lämna en massa kartonger och plast till återvinning på väg till förskolan (städat och fint). Men. Den härliga morgonen gjorde också att jag kom iväg lite senare på löprundan. Jag älskar ju att springa innan staden har vaknat, och idag hade den vaknat. Rejält. Det var verkligen måndagsmorgon. Mycket bilar och många rödljus att stanna vid under löpningen. Dessutom var det många som var på väg till förskola, skola och jobb. Jag fick sicksacka mellan barnvagnar och stressade storstadsbor med portfölj och kavaj. Aaaaannnndas. Fick jag tänka. Och jag får ju skylla mig själv som väljer att springa mitt i stan runt åttatiden en måndagsmorgon. Hade det varit vår eller sommar hade jag flytt till Hagaparken, men under vintern springer jag hellre i stan, och jag väljer gärna vägar med lite snö och ingen halka. Var halt på sina ställen idag.

granola med kardemumma

Nåväl. Det blev en timmes löpning och jag är ändå halvnöjd över min timme för mig själv (eller inte så mycket för mig själv kanske), även om det inte riktigt gick som planerat. Det är inte alltid guld och gröna skogar även om suget att träna finns. Något som jag däremot är väldigt nöjd med är granolan som jag lagade igår utöver biscotti-kexen. Tror det är andra gången någonsin som jag gör granola, men efter att ha tröttnat på halvtråkiga färdigköpta blandningar gjorde jag min egen – och det blev galet god. Längtar redan till frukosten imorgon. Jag älskar kardemumma och öste på rejält. När blandningen var i ugnen var jag rädd att jag var lite väl generös då det doftade MYCKET, men det blev precis lagom. Jag gillar också att blanda mycket olika nötter och frön, samt få det söta från en skvätt agavesirap, gojibär och torkade fikon. Har inte exakta mått då jag går mycket på känsla och vad som finns i skafferiet, men så här såg min granolamix ut:

Granola med nötter, fikon och kardemumma

2 dl havregryn
2 dl boveteflingor
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl psylliumfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
Blandade naturella nötter: mandlar, valnötter, cashewnötter, typ 1½ dl
½ dl vatten
½ dl agavesirap
2 msk rapsolja
en rejäl dos kardemumma
1 msk vaniljpulver
goiibär, valfri mängd
torkade fikon, valfri mängd

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda ihop vatten, olja och agavesirap. Häll det över den torra blandningen och rör runt. Bre ut på en plåt. Sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter. Rör om ibland. Ta ut och häll på gojibär och torkade fikon. Låt kallna och häll upp i tätslutande glasburkar.

Servera till en skål naturell yoghurt.

granola med kardemumma