kosttips-recept

Goda sallader i sommar – 10 tips för bästa lunchen

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Sallad är för mig långt ifrån vattnig isbergssallad, några tomatklyftor och gurkslantar. Även om det är sådan sallad som mina barn helst föredrar … kanske för att det är lättätet, enkelt i sin smak och något de är vana vid? Men sallad är så mycket mer, och jag experimenterar mig gärna fram till olika varianter beroende på säsong, erbjudanden i butiken och vad som finns i kyl och skafferi. Ibland orkar jag inte blanda ihop en sallad, utan serverar endast ett par olika grönsaker vid sidan om. Funkar kanon det med, särskilt till vardags och för att få barnen att testa nya smaker, då vill de inte blanda det med annat utan tydligt se vad de äter (om jag inte smyger in grönsaker i färser och annat). För dig som vill förändra och hitta nya salladsfavoriter i sommar kommer här tio tips för mättande, smakrika, färgglada och goda sallader. Perfekt för en sommarlunch i solen!

10 tips för goda mättande sallader

  1. Tänk färg. Blanda olika färger, välj något rött, gult, grönt, kanske lila eller blått … välj det färggladaste du hittar och blanda friskt för att få i dig blandade antioxidanter.
  2. Pimpa med blandade nötter och frön. Kanske rosta lite i en torr stekpanna för att höja smaken ytterligare.
  3. Äter du endast sallad utan något till, kom ihåg proteinet. Ha i kyckling, fetaost, ägg, räkor, tonfisk, bönor eller linser.
  4. Något krämigt eller såsigt binder ihop salladen. Beroende hur din sallad är uppbyggd kan du antingen blanda i den direkt med salladen, eller så serverar du såsen/dressingen vid sidan om för att var och en ska kunna ta på i sista stund utan att salladen förlorar sin spänst i vätskan.
  5. Oavsett om du har en trädgård eller bor i lägenhet kan du odla egna salladsingredienser, även om det bara är krasse på fönsterkarmen. Det ger det lilla extra att servera något och äta något som man själv har varit med och producerat. Bra sätt att få barnen att testa nya smaker dessutom, ta med dem i processen och låt de se hur grönsaken växer och blir större.
  6. Jag rekommenderar gärna många olika ingredienser i en sallad, men ibland är motsatsen det bästa. Kanske max fem ingredienser. Tänk caesarsallad eller grekisk sallad. Några få ingredienser och det blir supergott. Våga därför skala av ibland.
  7. Jag var på en kålkurs för inte så länge sedan och vill verkligen slå ett slag för kålen. Den är billig, finns tillgänglig året om och är supernyttig. Glöms ofta bort, men går att rivas och mixas till otaliga goda salladsvarianter. Testa att byta ut isbergssallad mot vit- och rödkål.
  8. Frukt kan funka fint i sallad. Frukt i mat har jag länge haft svårt för, men ibland tycker jag det funkar strålande. Vattenmelon istället för tomat? Jordgubbar eller amerikanska blåbär i salladen? Mango för sötma? Det är inte fel att testa sig fram. Kanske hittar du en ny favorit.
  9. Har jag sallad som börjar förlora charmen i kylen händer det att jag steker på den i lite olja tillsammans med en laxfilé. Att steka sallad är riktigt gott och blir mer lättätet än när den är krispig. Värmen gör också att det mättar mer.
  10. Lägg upp salladen fint på tallriken, kanske servera de olika ingredienserna i varsin skål och så får alla göra sin egen favoritmix på sin tallrik. Perfekt när man inte vet vad man ska bjuda på. Finns alltid rester och annat i kyl och skafferi som kan bli ett gott tillskott i salladen.

sommarsalladI helgen bjöd jag till grillad kyckling en sallad med spenatblad, tomat, gurka, groddar, rostade frön och nötter samt rädisor från mitt trädgårdsland. Vackert att se på och väldigt gott.