kosttips-recept

Kål i fokus – laga mat med kål

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Kål i fokus - Medborgarskolan

Kål är en trendig grönsak som vi har ätit i alla tider. Förutom råriven vitkål, ångad broccoli och rödkål till jul har kål tidigare mest kanske varit förknippad med kåldolmar och kålpudding. Senaste åren har dock grönkålschips seglat upp som ett populärt snacks hos hälsomedvetna och det finns tusen goda saker att göra med kål. Och bra är det. För kål är gott, näringsrikt, i princip alltid i säsong och det är billigt. För att lära mig mer om kål och dess möjligheter gick jag i veckan på en kväll med fokus på kål på Medborgarskolan. Lärare var författaren och kostrådgivaren Ulrika Hoffer och jag hade en väldigt intressant kväll. Vi delades in i matlag, gjorde svartkålschips, kalla och varma kålrätter samt surkål. Återkommer med recept på chipsen och surkålen.

Detta var första gången som jag gick en matlagningskurs. Har tänkt på det många gånger, men det har inte blivit av. Ett perfekt sätt att få ny inspiration i köket och hitta nya favoriter till menyn hemma. I sommar kommer jag gå en mer omfattande kurs, det får ni höra mer om senare. Nu bjuder jag på, enligt mig, ett av de godaste recepten (från Ulrika Hoffer) under kvällen (inte bara för att det var mitt lag som lagade det …):

Stekt blomkål

½ blomkålshuvud
olivolja att steka i
2 klyftor vitlök
1 tsk dillfrö
salt, peppar
½ citron
1 msk färsk dill

Dela citronen och stek halvorna en stund i en torr panna, så att den får lite färg på snittytan. Skär blomkålen i mindre buketter och stek dem i olivolja. Låt dem få lite färg, men de ska inte bli brända/sotiga. Tillsätt dillfrön och låt dem rosta med. Pressa sedan över ”grillad” citronsaft, strö hackad dill och lite salt över.

stekt blomkålStekt blomkål.

Kål i fokus - Medborgarskolan