kosttips-recept

Min syn på LCHF

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Innan jag presenterar mina tankar om LCHF-kost vill jag börja med att säga att var och en är ansvarig för hur hon/han äter. Vill någon äta enligt LCHF är det deras val och ingenting jag lägger mig i, men det är ingenting som jag kommer att rekommendera någon som rådfrågar mig om kost.

LCHF – low carb high fat – innebär förenklat en kost med mindre kolhydrater och mycket fett, gärna av animaliskt ursprung. Exakt hur strikta reglerna är skiljer sig åt och flera jag känner till säger sig äta enligt LCHF men ändå äta mer kolhydrater än vad de förespråkar, andra äter kosten endast på veckodagar. En del som börjar med LCHF blir nästan som ”frälsta”. De ska få alla i sin omgivning att äta på samma sätt och de berättar om hur fantastiskt de mår, hur godissuget är borta och hur de har rasat i vikt. Dessutom är de ofta emot Svenska Livsmedelsverkets (SLV) rekommendationer och säger att de gör oss feta.

Om vi börjar med SLVs rekommendationer. Där rekommenderas ett intag på 50-60E% kolhydrater, 10-20E% och 25-35E% (varav högst 10E% mättat fett) per dag. Tillsatt socker ska endast uppgå till högst 10E% socker eller max 50g. Dessa rekommendationer är satta för en grupp människor, det går inte att översätta exakt till var och en av oss individer. Då tycker jag tallriksmodellen kan vara en bra guide, ät en större mängd kolhydrater om du tränar mycket och kräver mycket energi, öka istället på grönsaksdelen om du vill gå ner i vikt. En del LCHF-are säger att SLV har fel och att deras kost gör människor feta. Då ska man veta att det endast är 5% av Sveriges befolkning som faktiskt följer deras råd – så att människor går upp i vikt beror inte på att de följer rekommendationerna. Det handlar många gånger om att de stoppar i sig alldeles för mycket godis, läsk, chips, efterrätter än vad de förbrukar. I Sverige konsumerades 2007 i genomsnitt 1,6 kg potatischips, 15,2 kg choklad och konfektyr samt 87,7 l läsk per person! Och jag tror knappast dessa siffror har sjunkit senaste åren … Att de som börjar med LCHF tappar i vikt kan helt enkelt bero på att de tar bort dessa söta varor och blir mer medvetna om vad de stoppar i sig. Min åsikt är att det är bättre att dra ner på sötsakerna om man konsumerar dem ofta men att inte sätta upp några förbud – det skapar bara ett ökat sug efter de produkterna.

LCHF-kost mättar bättre och tar bort sötsuget säger många som lever med den kosten. Protein och fett mättar bra, så det är inte konstigt att de inte känner hunger på samma sätt. Och drar man ner på sitt sötintag minskar det faktiskt efter ett tag. Men detta sker även vid en ”vanlig” kost om man bara ser till att plocka bort de söta inslagen och försöka äta så naturligt som möjligt; naturell yoghurt, ej sötade drycker och äta bär och frukt istället för sylt i gröten.

Jag har bläddrat och läst i en del LCHF-kokböcker. Visst finns det många recept som ser riktigt goda ut, men det gör det i vanliga kokböcker också. Genom att inte hålla mig till en diet har jag möjlighet att faktiskt tillaga mat ur alla typer av kokböcker om jag vill. När jag går på restaurang eller blir bortbjuden på middag behöver jag inte hoppa över att äta det som bjuds eller krångla till det och plocka bort livsmedel på tallriken. I en LCHF-kost väljs många gånger bra livsmedel bort som bönor, linser, ärter till förmån för grädde och bacon som innehåller mycket mättat fett. Det är lätt att få näringsbrist och sakna vissa vitaminer och mineraler som en varierad kost ger. Vi behöver faktiskt inte jaga mättat fett, det får vi i oss i alla fall. Jag tycker det är bättre att fokusera på bra fetter och äta fet fisk, valnötter, linfrön, avokado och goda oljor.

Vad som händer med någon som äter LCHF-kost på längre sikt är fortfarande oklart. Det finns inte tillräckligt med forskning om detta idag.

För några år sedan stod det på löpsedlarna om att ”frukt gör oss feta” eftersom det innehåller fruktsocker. Men den mängd fruktsocker vi får i oss genom att äta frukt är ingen fara. Vill du inte äta frukt är det ingen som tvingar dig – men att känna att du inte ”får” det på grund av din kost är fel. Frukt är fylld av en massa nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter och vi mår bra av att äta runt ett halvt kilo blandade frukt och grönsaker om dagen.

Så – det här blev nog rätt spretigt, och ni har säkert massor av åsikter. Särskilt ni av mina läsare som äter LCHF. Det är bara att skriva av er i kommentarsfältet. Blir intressant att läsa. Som jag inledde – det här är mina åsikter, och väljer du att äta på något annat sätt än jag förespråkar, varsågod. Jag kommer inte att stoppa dig. Det är ditt val.