”Runnovation” – Fresh Foam 1080

av Terese Alvén i kategorin Löpning, Mode & Trender den

fresh foam 1080 nb

Löparskor är en spännande produkt som konstant utvecklas. Från att det varit rätt trendigt med barfotaskor och lite dämpning (den trenden står sig fortfarande på sina håll) har det åter blivit trendigt med mer dämpning i skorna. Men det handlar inte om att ha stora luftkuddar under skorna som kan göra skorna klumpiga, nej med nya lätta material och ny teknik blir skorna allt lättare – trots att de med blotta ögat kan se klumpiga ut.

Fresh Foam 1080 från New Balance är en helt ny löparsko som jag fick klämma och känna på under en presslunch idag. När jag såg skon på bordet såg den just klumpig ut, men när jag lyfte upp den var den en lätt sko jag fick i handen. Det som är spännande med Fresh Foam 1080 är att mellansulan har skapats med 3D-printing. En väldig massa data från olika löpare har samlats in för att se exakt var det behövs stöd, dämpning och liknande och sedan har sulan skapats, testats och ändrats tills testpersonerna har varit nöjda. I sulan finns en massa sexkanter i olika storlekar, små som gör skon flexibel och stora som gör skon styv. New Balance har som ambition att göra marknadens bästa dämpade sko. Om de lyckas får vi se framöver. Själv kommer jag få hem skon för att testa om ett par veckor, jag återkommer med vad jag tycker om skon.

Men som jag inledde detta inlägg med, tekniken i skotillverkning är spännande, det pågår ”runnovation”. Snart kommer vi troligen att kunna köpa skor helt anpassade efter våra fötter, springstil och behov. Det går att få en del specialtillverkat redan idag, men det är fortfarande väldigt dyrt. Jag tror däremot att inom snar framtid kommer priserna ligga på en bra nivå. En sko kostar mycket redan idag, Fresh Foam 1080 ligger på 1700 i pris, men hittar man rätt sko som passar en själv är det såklart värt att kunna träna utan att få ont och kunna prestera på sin bästa nivå.

fresh foam 1080