shopping

Köpguide: välj rätt cykelsko till cykelpasset

av Terese Alvén i kategorin Shopping den

Cykelskor är ett bra köp för den som regelbundet går på cykelklasser. Här får du bästa tipsen för att köpa rätt sko och få ut mer av din cykling.

cykelskorMina favoriter från Diadora har hängt med i flera år.

Behöver jag verkligen särskilda skor till inomhuscyklingen? Ja! I alla fall om du vill få bästa förutsättningar. Och alla som har testat cykelskor vet hur ont det gör att trampa i vanliga mjuka träningsskor. Känslan och upplevelsen är helt annorlunda, och fördelarna är flera:

  1. Tyngden fördelas över hela sulan istället för att bara vara på framfoten inne i korgen om du har vanliga träningsskor.
  2. Du sitter bättre fast i pedalen vilket för att du får ett bättre och effektivare rundtramp vilket i sin tur ger bättre teknik och effektivare träning.
  3. Cykelskorna håller längre än vanliga träningsskor som lätt slits i korgarna med frekvent användning.

För alla som går och tränar cykling varje vecka rekommenderar jag cykelskor. De kostar några hundra till dryga tusenlappen, men livslängden är lång. Mina rosavita favoriter från Diadora har jag svårt att slita mig från. Vågar knappt säga hur länge jag har haft dem — men det är flera år, och de är rejält använda. Ser till att de får torka mellan passen, sprayar med någon deosko-spray ibland och håller dem hyfsat fräscha.

På mindre träningskedjor som BeCore och Urban Ride i Stockholm lånar de ofta ut cykelskor till alla deltagare, i USA har de länge gjort det på SoulCycle-kedjan. Bra för att även den som är ny på cyklingen ska få rätt känsla och testa cykelskor. Men sedan skulle jag föredra att ha mina egna skor än att låta fötterna svettas i skor som andra också har svettats i.

Köpa cykelskor

Bäst utbud av cykelskor finns i cykelbutiker. Fråga gärna personalen om hjälp och säg att du ska använda dem till cykelklasser. Finns både MTB- och landsvägsskor. Smaksak vad man gillar, personligen väljer jag MTB-skor som har en mer räfflad sula vilket gör att det går att gå med skorna på golvet utan att halka. Jag föredrar kardborrband för att stänga skon, finns även skosnöre eller olika typer av rattar för att dra åt om foten.

På senare år har även sportkedjor blivit bättre på att ta in cykelskor, men ofta finns bara några få modeller att välja bland. Jag hade gärna sett mer färg, roligare design och snyggare skor. Ibland är det landsvägsskorna som är fräsigast, men de passar som sagt inte så bra till inomhuscyklingen.

Här är fyra tips på olika skor: färgglada från Pearl Izumi, svarta diskreta från Shimano och coola men dyrare från Scott. Och som avslutning, en nyare variant på min cykelsko från Diadora i lila/vitt.

köpa spinningskor