halsa

Överviktiga och feta svenskar

av Terese Alvén i kategorin Hälsa, Test den

Jag på min möhippa 2009.

Hela 66 procent av svenska kvinnor i åldern 20-45 år anser att de behöver gå ner i vikt. Det visar en undersökning av YouGov på uppdrag av ViktVäktarna när de frågade över 1000 kvinnor om vikt och kost. Och enligt Statistiska Centralbyrån är idag var tredje kvinna, och nästan varannan man, i Sverige överviktig eller fet.

Om man är kraftigt överviktig är det bra att gå ner i vikt av hälsoskäl. Men att bli mer hälsosam kommer först på andra plats när kvinnorna svarade på frågan varför de vill gå ner i vikt. Det absolut viktigaste för dem var att bli snyggare.

Och vad är då det svåraste med att gå ner i vikt? Jo, enligt undersökningen var det att hitta motivation. Vad som motiverar skiljer sig såklart från person till person. Är det att komma i ett visst par jeans, att orka leka med sina barn utan att flåsa, att springa sitt första löparlopp, att bli av med värken i ryggen eller att känna sig tillfreds med sig själv? Var och en måste hitta det som kan motivera en att nå sitt mål.

Mitt tips är att göra en förändring av sin livsstil för att få bättre vanor som du kan hålla resten av livet. Strunta i dieter där du snabbt går ner men också snabbt går upp när du börjar äta mer normalt igen. Visst, har du en kraftig övervikt kanske du behöver en kickstart för att komma igång, men jag avråder från extrema metoder.

Ska man gå ner i vikt tycker jag det är bra att ta kontakt med en kunnig person inom området, en personlig tränare, en dietist, en läkare eller någon kompis som är utbildad att ge kostråd och kan hjälpa till att pusha och peppa.

Bra mat i kombination med pulshöjande träning två-tre gånger i veckan, dagliga promenader och medvetna beslut att ta trappor istället för hissen och använda kroppen så mycket man kan ger en bra förutsättning för en hälsosam kropp.

Det låter så enkelt, men trots det har vi många överviktiga och feta i samhället. Åter – det är motivationen som är viktig. Nu när träning och hälsa är trendigare än någonsin sprider förhoppningsvis de positiva ringarna på vattnet ut till fler. Kanske finns det någon i din närhet som du kan peppa och stötta till en livsstilsförändring? Tillsammans blir vi starka och även en liten viktnedgång kan ge en stor hälsovinst. Det handlar inte om att bli smalast, det handlar om att få en hälsosam kropp som orkar leva livet länge.