traning

Fortsätt utvecklas i din träning

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Träna styrketräning

Jag pratar och skriver ofta om att välja träning som är rolig och lockande. Och att göra någonting är bättre än att inte göra något alls. Så fort vi får möjlighet att resa på oss och röra kroppen främjar vi vår hälsa – så länge det inte går till överdrift. Men ibland är det också lätt att bli bekväm och träningen kan bli enformig om man bara går på känsla. Det vill säga om du inte råkar ha en väldigt varierat palett av roliga träningsformer. Jag älskar främst konditionsträning. När mitt hjärta slår fortare, svetten bryter ut och jag känner mig flåsig – då njuter jag som mest i träningen. Det kan ske på spinningcykeln, på tennisbanan eller i löpspåret. Visst blir min träning varierad, i alla fall hyfsat. Jag vet att jag borde öka antalet minuter som jag rörlighetstränar eller kör styrka för att må ännu bättre och få ännu mer variation. Men medan konditionsträningen sker naturligt då jag gärna bokar in denna typ av träningspass i första hand krävs det en extra ansträngning för att jag ska prioritera annan träning.

De tre senaste veckorna har jag dock prioriterat styrketräningen i alla fall en gång i veckan. Och det är roligt! Så länge jag tränar på mina egna villkor och låter lusten styra i gymmet, har svårt för strikta träningsprogram, går gärna på känsla när jag väljer vad som blir nästa styrkeövning, har jag roligt och vill ha mer. Om några veckor drar jag till Thailand, och där brukar det bli mer styrka (och en del simning) då vi har ett fint gym i samma hus som vi bor och löppassen blir inte lika många eller lika långa som jag är van vid på grund av värmen och bristen på inspirerande löpvägar. Nu börjar jag faktiskt se fram emot att lyfta mer vikter och känna mig starkare. Kanske för att jag har satsat mycket på löpningen sista tiden, då vill min kropp ha variation.

Vad vill jag då säga med det här? Jo. Träna främst det du tycker är roligt. Men akta för att bli för enformig och våga kliva utanför din trygghetszon och testa sådan träning som kompletterar dina naturligt valda träningsformer för att fortsätta få resultat och få en kropp som orkar allt du vill göra.

Träna styrketräning
Träna styrketräning

Träningsoutfit: Craft, skor Nike