traning

Träning i rullstol – och inspiration med Aron Anderson

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Träning i rullstol

Wings for Life World Run går av stapeln över hela världen den 3 maj, och i Sverige i Kalmar. En löpartävling där intäkterna går till forskning för att hjälpa de som inte kan gå och springa. Igår bjöds jag och ett gäng journalister och bloggare på en inspirationskväll med föreläsning och rullstolsträning med Aron Anderson, en äventyrare och inspiratör som hamnade i rullstol efter en cancertumör i barndomen.

Jag visste inte så mycket om Aron Anderson innan, men han verkar vara en enormt duktig idrottsman som har vunnit mängder med medaljer i paralympics samt har bestigit berg och cyklat tuffa lopp och utmaningar. Allt tack vare hans enorma drivkraft och motivation. Det gäller att fortsätta kämpa även när livet är tufft, för upp- och nedgångar är det i allas liv.

Träning i rullstol

Efter föreläsningen som bjöd på en enorm vitamininjektion åkte vi ner till garaget där vi fick testa på att åka rullstol. Vi körde stafetter, körde slalom mellan burkar och tävlade på 100 meter. Det var svårare än väntat, ovana rörelser, men spännande att testa på. Ibland är det lätt att fastna i sin egen verklighet, det är bra att vidga ramarna och lära sig om hur andra upplever livet. När jag bodde i New York för hundra år sedan praktiserade jag på American Foundation for the Blind där flera av mina kollegor var synskadade och där jag även fick träning i, och testa på, hur det är att uppleva livet utan att kunna se. Har även testat på det i PT-rollen, och där gäller det att vara noga med att förklara övningar och guida rätt med beröring.

Träning i rullstol

Träning i rullstol

Helin och Anja redo för träning i rullstolen.